Miód manuka kontra bakterie

Pochodzi z Nowej Zelandii, a jego wielbiciele stosują go do łagodzenia wszelkiej maści dolegliwości i bolączek. O czym mowa – oczywiście o miodzie manuka! Zalety tego płynnego, pszczelego złota potwierdzają nie tylko najnowsze badania naukowe, ale przede wszystkim opinie zadowolonych konsumentów z całego świata! W tym artykule nieco przybliżymy wam tajniki jego działania antybakteryjnego.

Miód manuka od kilku lat podbija serca miłośników zdrowego stylu życia i naturalnych sposobów wspomagania organizmu – w internecie aż roi się od pozytywnych komentarzy osób, które na własnej skórze przekonały się o jego niesamowitym wpływie na nasz organizm. Jednak musicie wiedzieć, że nie zawsze tak było. Ze względu na swój charakterystyczny smak i mocny aromat miód ten nie cieszył się zbyt dużą popularnością i zamiast na domowych stołach częściej kończył jako… dodatek do paszy dla zwierząt hodowlanych. I pewnie byłoby tak po dziś dzień, gdyby pewien spostrzegawczy rolnik nie zauważył, że jego zwierzęta nie chorują i nie połączył tych dwóch faktów razem. Kiedy zaalarmowani odkryciem badacze wzięli manukowy miód pod lupę szybko odkryli, to co wyróżnia go spośród innych miodów – bardzo duże ilości methylglyoxalu (MGO) – substancji zabójczej dla niebezpiecznych mikrobów. Wyniki badań, które o tym świadczą można prześledzić w pracy niemieckiego prof. Thomasa Henle pt. „Odżywianie molekularne i badania żywności”. A co podpowiadają inni badacze?

Miód manuka kontra bakterie

Ze względu na swój fenomen miód manuka od lat jest poddawany wnikliwym obserwacjom i badaniom naukowym – badali go m.in. uczeni z University of Technology Sydney (UTS), Cardiff Metropolitan University, Uniwersytetu Waliskiego czy już wspomniany zespół T.Henle z Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie.

W licznych testach udało im się wykazać antybakteryjne właściwości miodu manuka porównywalne z antybiotykami, a w niektórych przypadkach nawet silniejsze. Skuteczność miodu testowano w walce z różnymi bakteriami, m.in. paciorkowcami (Streptococcus), MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę – Staphylococcus aureus), pałeczką okrężnicy (E. coli), Helicobacter pylori, czy pałeczką ropy błękitnej (Psudomonas aeruginosa). Szerokie spektrum antybakteryjne, jakie zaprezentował miód podczas prób klinicznych zaskoczyło naukowców – te przełomowe odkrycia pozwoliły udowodnić, że miód manuka ma silne właściwości lecznicze i może być stosowany nawet w medycynie. Dotychczas sprawdza się w:

✔ Leczeniu poważnych ran – zainfekowane i trudno gojące się rany, stopa cukrzycowa, wrzody skórne, odleżyny, oparzenia

szczególnie skuteczny w leczeniu przewlekle zainfekowanych ran i oparzeń, zwłaszcza ze względu na zdolność do zmniejszania antybiotykoodporności bakterii. Zapobiega rozszerzaniu się infekcji, przyspiesza gojenie i zasklepia ranę, minimalizuje ryzyko powstania blizn i zrostów a także w znacznym stopniu ułatwia oczyszczanie rany. Jest skuteczny w leczeniu ran po oparzeniach i owrzodzeń, zwłaszcza tych obciążonych ryzykiem powikłań ze względu na podatność na infekcje.

✔ Profilaktyce przeciwzapalnej oraz podnoszeniu odporności organizmu

już spożywanie 1-2 łyżeczek miodu manuka każdego dnia przynosi doskonałe efekty w ogólnej poprawie samopoczucie i wzmocnieniu układu immunologicznego – dzięki właściwościom antybakteryjnym minimalizuje ryzyko wystąpienia stanu zapalnego, a także zapadnięcia na różnego rodzaju infekcje bakteryjne i wirusowe, zwłaszcza w okresach zwiększonej zachorowalności. Ponadto jest doskonałym wsparciem dla organizmu w chorobach górnych dróg oddechowych jak przeziębienia, grypa, zapalenie zatok, zapalenie błony śluzowej nosa i gardła, itp

✔ Problemach ze strony przewodu pokarmowego

dzięki wysokiej aktywności antybakteryjnej miód manuka skutecznie rozprawia się ze schorzeniami związanymi z działalnością mikrobów, jak m.in. choroba wrzodowa, refluks, czy zespół jelita drażliwego. Co ciekawe, zaobserwowano, że działanie antybakteryjne Miodu Manuka jest selektywne – co oznacza, że po jego spożyciu liczba szkodliwych bakterii w jelitach maleje, natomiast wzrasta populacja bakterii dobrych, tzw. probiotycznych. Pomaga również zminimalizować dolegliwości związane z infekcjami przewodu pokarmowego – łagodzi bóle, wymioty, wzdęcia, kolki oraz biegunkę.

✔ Problemach dermatologicznych tj. trądzik, egzemy, świąd, czy liszajec

wiele schorzeń skórnych wywoływanych jest przez różnego typu bakterie – z tego względu miód manuka ma tutaj szerokie pole do działania. Stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie pomaga w leczeniu chorób, ale również zapewnia dobra kondycję skóry – zwłaszcza tej wrażliwej, delikatnej oraz skłonnej do podrażnień i alergicznej. O jego skuteczności w tej kwestii niech świadczy rekomendacja takich gwiazd jak Scarlett Johansson, Victoria Beckham, Kylie Minogue czy księżna Kate Middleton.

Miód manuka – źródło zdrowia i urody

miod (1)

Pomimo takiego szerokiego spektrum działania miód Manuka należy pamiętać, że nie jest on lekiem, ale ze względu na obecność wysokiego stężenia methylglyoxalu, jest pomocny w terapii wielu problemów zdrowotnych. Miody dostępne na rynku zawierają go od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg, przy czym należy zaznaczyć, że rekomenduje się spożywanie miodu zawierającego methylglyoxal w stężeniu przynajmniej 100 mg/kg, co odpowiada miodowi Manuka MGO™ 100+.


Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *