Leczenie łuszczycy zacznij od diety

Leczenie łuszczycy jest procesem skomplikowanym i wielopoziomowym. Tymczasem większość osób zapomina, że tradycyjne leczenie farmakologiczne ogranicza się najczęściej do hamowania objawów zewnętrznych, podczas gdy najważniejsze jest działanie na źródło problemu. A źródło choroby tkwi w nas, w środku, dlatego pierwszym i najważniejszym etapem zwalczania łuszczycy powinno być działanie „od wewnątrz”. Niebagatelną rolę w tym procesie odgrywa zmiana diety.

Leczenie łuszczycy a prawidłowa dieta

Mogłoby się wydawać, że produkty, które spożywamy nie mają większego związku z łuszczycą, która jest przecież chorobą skóry. Tymczasem nic bardziej mylnego: to, co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Nieprawidłowa, źle zbilansowana i bogata w produkty wysokoprzetworzone, za to uboga w witaminy i mikroelementy dieta przyczynia się do pogorszenia funkcjonowania całego organizmu, czego objawem są między innymi choroby skóry. Warto wiedzieć, że żywność przetworzona chemicznie, nafaszerowana sztucznymi barwnikami i emulgatorami zatruwa nasz organizm: w trakcie procesu trawienia powstają toksyny, które organizm próbuje usunąć, także przez skórę – stąd intensywny trądzik, łuszczyca i inne choroby skórne. Oczywiście, nieprawidłowa dieta nie jest jedyną przyczyną łuszczycy, jednak tego czynnika nie wolno bagatelizować.

Leczenie łuszczycy na talerzu

Skuteczne leczenie łuszczycy powinno się więc rozpocząć od zmiany nawyków żywieniowych. Z diety powinno się wyeliminować żywność przetworzoną, gotową do spożycia: przede wszystkim mrożone pizze i zapiekanki, dania w proszku, ale także potrawy ze słoików, które również zawierają długą listę sztucznych substancji – wystarczy spojrzeć na datę przydatności do spożycia oraz przeczytać listę składników. Unikać należy także napojów gazowanych, kawy i alkoholu, ograniczyć czekoladę, kakao i tłuszcze zwierzęce. Ponieważ zdarza się, że chorzy na łuszczycę mają podobne problemy, co osoby cierpiące na celiakię, należy uważać na produkty bogate w gluten, a więc makarony, kasze i ziemniaki. Zamiast tego na naszym talerzu powinno gościć dużo ryb i owoców morza, które są bogate w przyjazne dla skóry nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Należy też spożywać sporo warzyw, najlepiej surowych, gotowanych na parze lub duszonych. Dieta osoby chorej na łuszczycę powinna być także bogata w owoce – najlepiej, by pochodziły one ze sprawdzonych źródeł, by zminimalizować ryzyko stosowania dużych ilości środków ochrony roślin, które dla naszego organizmu także nie pozostają obojętne.

Łuszczyca stanowi poważny problem, w znacznym stopniu dezorganizujący życie chorego. Warto jednak pamiętać, że sami jesteśmy w stanie zrobić bardzo wiele, by zminimalizować objawy choroby, a także – przede wszystkim – by wyeliminować jej przyczyny. W tym procesie ogromną rolę odgrywa oczyszczanie organizmu, przede wszystkim poprzez zastosowanie właściwej diety. Regularne, zbilansowane posiłki będą stanowiły idealne uzupełnienie dla terapii konwencjonalnej, a zmiana nawyków żywieniowych szybko pozwoli nam zauważyć poprawę stanu naszej skóry. Wszak leczenie łuszczycy należy zacząć od środka, regulując pracę organizmu i przywracając mu naturalną równowagę.


Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *