Antyoksydanty – tajna broń w walce o zdrowie i młodość!
Posted on 8 maj, 2013 in Dieta i żywienie | 0 commentsAntyoksydanty to słowo-klucz, które z pewnością nie raz obiło wam się o uszy. Trąbi o nich telewizja, pełno ich w prasie i publikacjach – mniej lub bardziej – naukowych. Do stosowania kosmetyków wzbogaconych o antyoksydanty zachęcają dermatolodzy i kosmetolodzy, dietetycy nawołują do wprowadzenia do swojej diety produktów bogatych w te substancje. Antyoksydanty to w dzisiejszych czasach chwilowa moda, nowy trend, czy po prostu – konieczność?
Antyoksydanty kontra wolne rodniki.
Antyoksydanty, znane również jako przeciwutleniacze to naturalnie występujące lub wytworzone chemicznie substancje , które wspierają mechanizmy obronne komórek w ciele człowieka. Ich zbawienne działanie opiera się przede wszystkim na możliwości neutralizacji wolnych rodników, czyli niestabilnych cząsteczek pozbawionych jednego lub więcej elektronów, a za wszelką cenę dążących do jego odzyskania – zazwyczaj poprzez „kradzież” od cząsteczek w zdrowych tkankach organizmu. Cząsteczki ograbione z elektronu same zmieniają się w wolne rodniki i sieją dalsze spustoszenie, wyniku którego dochodzi do uszkodzenia struktury komórek (DNA!), a w konsekwencji uszczerbku na zdrowiu. Antyoksydanty zawierają dodatkowy elektron, który mogą oddać wolnym rodnikom i w ten sposób pomóc nam uniknąć wielu nieprzyjemnych następstw ich działalności – przyczyniają się pośrednio lub bezpośrednio do wielu chorób nowotworowych, zwyrodnieniowych, chorób serca i innych narządów ciała, osłabienia układu odpornościowego, przedwczesnego starzenia całego organizmu!
Jaką rolę pełnią antyoksydanty?
Oddając swój dodatkowy elektron antyoksydanty wspomagają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami – nie tylko je zwalczają, ale również zapobiegają powstawaniu kolejnych. Ponadto uczestniczą antyoksydanty w procesach naprawczych uszkodzonych komórek – – są pomocne w walce z chorobami układu krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, dolegliwości ze strony układu kostno-stawowego i problemów ze wzrokiem. Mają również zbawienny wpływ na wygląd i kondycję skóry – ich odpowiednia ilość w diecie pomaga na długie lata zachować m młodość i pełnię zdrowia.
Gdzie kryją się antyoksydanty?
Na przestrzeni kilkudziesięciu lat wzmożonych badań poznanych zostało wiele antyoksydantów. Potężne działanie przeciwutleniające mają witaminy – zwłaszcza wit. A, C i E, niektóre minerały – np. mangan, selen i cynk. Antyoksydanty to także naturalne substancje roślinne, tj. karotenoidy, likopen, luteina, bioflawonoidy i taniny. Część z nich potrafimy wytwarzać sami, jednak nasza produktywność spada wraz z wiekiem – a dostarczanie ich z zewnątrz – wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów diety – staje się koniecznością.
W naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć świeżych owoców (zwłaszcza cytrusów, owoców lasu, malin i porzeczek) , warzyw (m.in. czerwona kapusta, papryka, warzywa zielone i rośliny strączkowe) oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych i orzechów – to w nich skrywają się dobroczynne antyoksydanty.
Warto jest również wspomóc się naturalnymi suplementami diety wytwarzanymi w oparciu o najlepsze owoce i skoncentrowane ekstrakty roślinne, jak np. Okseen – preparat bogaty w selen, witaminy E i C, Pulmoseen zawierający niezbędny w walce z wolnymi rodnikami beta-karoten, czy Goldseen – stworzony z myśl ą o seniorach preparat z łatwo przyswajalnym i wysoce aktywnym koenzymem Q10. Wszystkie preparaty są dodatkowo wzmocnione kompleksem bioorganomineralnym, zawierającym zestaw witamin i minerałów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.